Sivukartta | Haku | Tulosta   | Kirjaudu  
Etusivu Ajankohtaista Yhteystiedot Lomakkeet Palveluhakemisto Palvelumaksut Palaute

ELINTARVIKKEIDEN ALKUTUOTANTO

Mitä on alkutuotanto?
Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä sekä sadonkorjuuta, lypsämistä että kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta.  Se sisältää myös metsästyksen, kalastuksen ja luonnonvaraisten tuotteiden keräämisen.

Alkutuotantoa ovat esimerkiksi:

  • maidon- ja munantuotanto
  • lihakarjan kasvatus
  • kalastus ja kalanviljely
  • kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
  • hunajantuotanto
  • luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily
  • metsästys

Alkutuotantoon sisältyy käsittelemättömien tuotteiden luovuttaminen suoraan kuluttajille. Jos tuotteita jatkojalostetaan, tulee sen tapahtua ilmoitetussa tai hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa.

Alkutuotannosta on ilmoitettava kirjallisesti. Palvelu on maksuton.

Lisätietoja: ympäristöterveysvalvonta

Linkit: Evira, aitojamakuja.fi

 

Alkutuotantoa koskevat vaatimukset

Toimijan on huolehdittava, että alkutuotantopaikka, siellä tapahtuva toiminta ja tuotetut elintarvikkeet täyttävät lainsäädännön vaatimukset sekä huolehdittava ettei elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu.

Alkutuotannon toimijalla on oltava kirjallinen kuvaus toiminnastaan. Omavalvonnan avulla toimija varmistaa, että elintarvikkeet täyttävät niille asetetut vaatimukset ja alkutuotannon tuotteet ovat turvallisia

 

 

Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä • Hallintoaukio • PL 100, 61801 KAUHAJOKI • (06) 2413 2000